Olika hundraser

Bara i Sverige finns ca 300 hundraser registrerade men man uppskattar att det existerar mellan 500-600 stycken i hela världen. Det blir många hundar att hålla reda på för kennelklubbarna runt om i världen och det avlas fram nya hela tiden.

Små hundraser

Småhundar är generellt mycket populära, särskilt som sällskapshundar, bland barnfamiljer eller ensamstående personer i lägenhet. De är praktiska och behöver inte lika mycket utrymme som större hundar. Men man ska inte tro att de små raserna är tråkiga eller saknar behov av motion. terrier-raser är ofta mindre hundar men kräver mycket spring och promenader då de är framavlade för att jaga småvilt. Jack russel är verkligen en hund med spring i benen trots sin lilla storlek och även borderterriern och cairnterriern har haft samma bruksområde.

Taxen hör också till småhundarna men är en ras som är mycket tålig och långlivad.

En liten hundras som har blivit mycket populär är chihuahuan, som är den minsta hunden i världen. Men skälla, det kan den!

Medelstora hundar

Till de medelstora hundarna hör definitivt pudeln som finns i många varianter. Från den lilla toy pudeln till kungspudeln via mellanpudeln. Pudeln är den mest intelligenta hundrasen och lämpar sig lika bra för utställningar som för söksporter. De flesta hundraserna räknas som medelstora. Se bara på spanielraserna, basset, beagle och stövare som är drivande eller stötande jakthundar inom sök eller spår. Även vissa spetshundar och urgamla raser är av medelstorlek, som exempelvis finsk spets eller norrbottenspets. Spetsar är mycket skickliga jakthundar.

Stora hundar

Till de allra största hundraserna hör grand danois, irländsk varghund, St. bernhardshund och Berner sennenhunden. Även new foundlandshunden som nästan liknar en björn med sin gigantiska päls är en riktig kloss. Dessa stora hundraser behöver rikligt med motion och äter mycket mat varje dag och man bör ha gott om plats om man ska ta sig an en sådan jycke.

Annars finns det givetvis raser som är aningen mindre. t. ex. boxer, dalmatiner, retriever-raserna eller en schäferhund. Men utrymme krävs visserligen ändå. Stora hundars mentalitet är ganska omväxlande. Vissa kan vara mycket lugna och snälla medan andra kräver starka ledare.