Hundtävlingar

Inom Brukshundsklubben kan man gå en rad olika kurser för att träna sin hund att samarbeta eller lära sig lydnad, sök eller spår. Kurserna är aktiviteter som hjälper hunden bli en god flockmedlem och må bra med sin ägare. Det finns flera olika sporter och tävlingar som anordnas av rasföreningar och brukshundsklubbar så tveka inte att pröva på dem.

Hundsporter och tävlingar

Till de vanligaste hundsporterna hör agility, freestyle, lydnad, hundkapplöpningar och vallning.

Hundkapplöpningar är kanske det mest fascinerande att titta på, trots att sporten ännu inte är lika utbredd i Sverige som i de engelskspråkiga länderna. Men det finns dock några banor runt om i landet där man kan se greyhounds eller whippets rusa runt i nästan 80 km/h. Det går oerhört fort och man kan med fördel satsa en slant eller två på de bästa hundarna.

Agility är en sport som kräver mycket samarbete mellan ägare och hund. Likaså freestyle som även kan ha en del i sig som kallas ”heelwork to music”. De två tävlingsformerna är lite olika. Agility är en hinderbana som hunden ska klara av på tid och freestyle är rörelser och manövrar till musik. De är mycket roliga och praktiska, både för hunden och hundägaren och ger garanterat din hund mental stimulans.

Som ett mellanting av agility och freestyle, finns lydnadstävlingar där hunden på kommando ska göra vissa rörelser och manövrar. Ligga, sitta, skälla, visa tänderna, gå fot, hoppa över hinder o.s.v. Den mest väluppfostrade hunden kammar således hem flest poäng. Vallning är en annan tävlingsvariant där hunden ska valla får eller nötkreatur. Det är också en mycket självständig sport för hunden som måste tänka till ordentligt på egen hand. Visst fordras det en översikt på hunden men på det stora hela går det ut på att hunden kan förutse det mesta själv. Dock är det viktigt att inte överträna hunden. Om man ställer alltför stora krav, finns det en risk att hundens naturliga vallegenskaper inte kommer till sin rätt och det vill man inte.

De flesta hundsporter har olika klasser med diverse svårighetsgrad.