Hundutställningar

Att ställa ut sin hund har varit populärt sedan 1700-talet. Hundutställningar är ungefär som en skönhetstävling för hundar och många har olika åsikter om detta är värdigt eller inte. Men populärt är det, trots allt. Det ger även social gemenskap för både människa och hund men samtidigt är det bra om man vill få reda på om hunden är bra att avla på. Kanske vill man föda upp hundar senare och då är det bra att ha fått en fingervisning om den är godkänd för avel.

Vilka raser ställs ut?

Man kan i regel ställa ut vilken ras som helst men vanligaste raserna är dock de hundar som främst lämpar sig som sällskap, t. ex. pudel, yorkshireterrier, collie och scottish terrier (skottar).

Man brukar se hundarna vara kammade och borstade så väl det bara går innan de går upp på podiet. Pudlar brukar ha lejonklippning och vara friserade till max medan en vinthund eller collie har en lång, glänsande päls. Pälsvården är mycket viktig på utställningar, likaså temperamentet.

Olika typer av hundutställningar

Det finns två olika sorter av utställningar. De officiella och de inofficiella som även kan delas upp i nationella och internationella. De inofficiella utställningarna fungerar mer som en träningsform där resultatet inte sparas och domarna inte är auktoriserade. Hit hör t. ex. valputställningarna.

Vid officiella utställningar sparas däremot resultatet och stambokförs samt arkiveras och registreras. Förbundet som registrerar dem heter Svenska Kennelklubben och i dessa tävlingar får endast hundar som registrerats hos förbundet eller hos en förening som är medlem i SKK vara med.

Det är även länsklubbarna eller någon av rasklubbarna inom SKK som arrangerar de nationella tävlingarna. De internationella kan också arrangeras av länsklubbarna men måste vara sanktionerade av FCI, d.v.s. det internationella kennelförbundet. Beroende på vilken sorts hundutställning man medverkar i, kan hunden alltså ta del av olika titlar och utmärkelser. Utställningarna delas även in i olika klasser beroende på hundens ålder.

Nordic Dog Show

Fr.o.m. 2018 kommer en ny hundutställning där länsklubbarna som är erkända av SKK kan dela ut certifikatet Nordic Show. I bästa fall kan hunden vinna titeln Nordic Show Champion.