Försäkringar och märkningar

Antalet hundägare stiger både i världen och i Sverige. Oavsett om man vill ha en sällskapshund eller en jaktkompis, är det en speciell känsla när man får hem sin hund. Det förändrar definitivt ens liv men många kan inte föreställa sig att vara utan hund när man väl har skaffat en.

Däremot måste man tänka på vissa saker om man vill äga en hund.

Försäkring

Veterinärbesök kostar mycket pengar och blir hunden sjuk måste man slanta upp en hel del ur sin egen ficka. Många försäkringar täcker inte allt, så det är viktigt att kolla upp många olika erbjudanden för att hitta en försäkring som innehåller så mycket som möjligt till det bästa priset. Innan man skaffar hund bör man kolla upp rasen och vilka sjukdomar som ofta kan drabba den. Det kan nämligen bli en dyr historia annars.

En försäkring innehåller två delar – en livförsäkring och en veterinärvårdsförsäkring, vilket är den väsentligaste delen såvida man inte ska ha hunden för ekonomiska ändamål. Se till att försäkringen omfattar rehab, medicin eller annat som rasen kan ha nytta av. En valp bör också ha en dolda fel-försäkring som försäkrar en mot eventuella dolda fel som inte är upptäckta ännu. För att den försäkringen ska gälla måste man få ett besiktningsintyg senast sju dagar efter att man hämtat hem sin valp.

Id-märkning och pass

Vet man med sig att man ska resa med hunden behövs ett hundpass samt bevis på vaccinationer mot rabies och andra eventuella sjukdomar, beroende på vart man reser. Allt detta utfärdas hos veterinären.

En hund inom EU måste också vara märkt med ett mikrochips, vilket veterinärer gör redan i tidig ålder hos valpar.

Om hunden springer bort

Alla hundar kan irra bort sig ibland och då kan det vara bra att vara med i djurid.se. Detta är en gemensam databas över alla hundägare i Europa, så om din hund springer bort kan hundhem, polis och veterinärer överallt i EU, hitta hunden och dig som ägare i denna databas om de skulle få tag på hunden.