Hundkapplöpningar och spel

Visst kan man satsa en slant på en hundkapplöpning om man så vill. Travsporten är betydligt mer omfattande i Sverige men i England och Australien är hundkapplöpningen superpopulär. I Australien är den så viktig att det finns en egen minister som ansvarar för den.

Olika spelformer

Inom hästsporten finns ett flertal varianter att betta på men inom hundkapplöpning i Sverige får man hålla till godo med tre stycken spelformer och det är inte fy skam det heller.

De olika formerna har följande beteckningar.

  • GR6
  • GR3
  • GR Special

I loppet med siffran 6, ska man försöka hitta vinnarna i sex lopp. I GR3 gäller det att finna vinnarna i 3 lopp och i GR Special ska man gissa de tre bästa hundarna i ordningsföljd i ett lopp. Vill man spela går man bara in på ett svenskt spelombud, precis som när man spelar på trav. Det kommer nog inte dröja många år när dessa spel görs direkt på nätet på någon av de stora spelbolag och alla nätcasinon som finns. När detta sker kommer garanterat hundkapplöppning öka i populäritet i sverige.

Raser för hundkapplöpningar

De raser som används är främst de allra snabbaste hundarna. Dit räknas greyhounds, whippet och vinthundar men den ras som emellertid är snabbast är greyhound. De kommer upp till en maxhastighet som ligger mellan 70-85 km/h så man ska veta att det går undan.

Banor

Sverige har tre huvudbanor där greyhoundsloppen körs. Det är i Borås, Skellefteå och Landskrona samt Åkers Kanal nor om Stockholm. Det finns också ytterligare 7 lokalbanor runt om i landet.

Hur ser ett lopp ut?

I Sverige förekommer inga professionella kapplöpningar men i Storbritannien, Australien och USA finns det sådana varianter. På de svenska banorna delas kapplöpningarna in i tre distanser.

  • Långdistans på 780 meter.
  • Supersprint mellan 90-100 meter.
  • Kort eller medel på 320 meter respektive 550 meter.

Dessa lopp handlar om att springa på en oval bana och komma först i mål. Det finns också en annan variant på hundkapplöpning som kalas lure coursing där hundarna springer efter ett byte och bedöms på uthållighet, snabbhet, rörelsemönster m.m. Banan är då på ett öppet fält och det förekommer skarpa kurvor och svängar.